Cara Nak Buat Cili Blend Tahan Lama

Boleh tahan hingga sebulan cili kisar tersebut. So Ana nak ucapkan selamat berpuasa buat semua rakan-rakan blogger dan pembaca yang beragama Islam.


Step By Step Cara Buat Stok Cili Boh Power Tahan Berbulan Tak Berkulat

Cili kisar nih boleh tahan selama 1 Bulan dan tidak berbau.

. Masukkan kesemua bahan kisar dengan sedikit air dan minyak. 2Masukkan ke dalAm tapis yang berlubang agak besar untuk membuang biji cili. Biarkan sekejap agak cili dah sejuk sikit kemudian kisar dengan menggunakan air tapisJangan guna air paip yeMalah bawang putih pun bertindak sebagai anti kulat.

Jangan banyak sangat pula letak bawang putih ni tau nak cukup syarat je. Tumbuk kasar bahan seperti bawang merah bawang putih cili padi dan belacan. Bahan utama untuk membuat belacan ialah udang yang halus atau udang geragau.

Cara-cara untuk membuatnya. Dah siap gunting korang boleh mula rebus cili kering tadi dengan 5 ulas bawang putih. Dalam kes saya ni saya bubuh 56 cili bubuh gula dan garam kemudian bubuh lagi balance cili sebenarnya sebab tak nak bagi gula dan garam tumpah.

4Letakkan satu sudu besar garam dalam rebusan dan kacau sebentar 5Bila telah mendidih tutup api. Bila dah siap blender masukkan ke dalam bekas dan simpan di dalam peti ais. Letak cili kisar dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Mesti ramai yang dah tau kan. Yang lain lain pun sedap juga. Letak cili kisar dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Masukkan 2 sudu gula dan 2 camca kecik garam. Selamat mencuba IKLAN Kredit petua foto. Ingat nak buat cili jeruk je la kot tahan lama sikit.

Bawang merah Bawang putih Daun kari Sehelai daun pandan 4 sekawan Rempah kari daging babas Bahan blend. Masukkan cili yg sudah di basuh tadi ke dalam blender. Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar.

Blender menggunakan air tapis. Pertama sekali sebelum korang rebus cili kering tu korang kena gunting-gunting cili supaya senang biji lada nak keluar masa direbus. Hasilnya cili akan tahan lama dan tak berkulat.

100 gm cili kering blender bersama dengan 3 biji bawang besar dan satu labu bawang putih 8 9 ulas. Contoh saya masak sotong sambal ni guna cili kisar ni la. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup.

12 sdt belacan goreng. Macam biasa asal nak masuk bulan puasa ni mula lah para ibu dah start plan. Kak mim nak share cara buat cili kisar yang tahan berbulan tak berkulat.

Selamat mencuba IKLAN Kredit petua foto. 3Kemudian masukkan ke dalam periuk dan rebus cili hingga mendidih. Nak buat sambal belacan ni simple sangat.

Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Ianya juga kurang pedas. 1Gunting cili kering lebih kurang 1 inci.

Dekat sini saya sharekan caranya. Campur dengan minyak masak. Masukkan cili kering ke dalam blender dan masukkan sedikit minyak masak Blenderkisar sehingga lumat halus Masukkan ke dalam bekas tupperware kering tutup dan simpan dalam peti sejuk Website Yang Menjual Produk Berasaskan Sambal Lazada anda boleh mencari pelbagai jenis produk sambal di sini.

Original sound - Miez Mahma Hanya dengan menggunakan 4 cara cili boleh bertahan dengan lebih lama di dalam peti ais Menerusi perkongsian video daripada Fitriah Azman atau pun mesra dikenali sebagai Kak El dia berkongsi caranya menyimpan cili. Bila dah ada cili kisar macam nih nak buat lauk jenis sambal masak kicap rendang pelbagai jenis mee bihun kuey teow goreng semua jadi mudah. Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut.

Kalau nak berkuah masukkan sedikit air. Namun kalau cili jeruk ini tidak rangup dan terlampau lama tak dapatlah kita merasa puasnya makan cili jeruk yang rangup ini. Cili Kering Tak Berkulat.

Cili hijau ambil yang segarkeras Gula. Tq kjee share cara buat cili jeruk. Tumiskan bahan yang dikisar.

Petua nak sambal tahan lama. Biarkan sekejap agak cili dah sejuk sikit kemudian kisar dengan menggunakan air tapisJangan guna air paip yeMalah bawang putih pun bertindak sebagai anti kulat. Tapi tak apa nak share juga mungkin ada sorang dua yang masih tak tahu.

Saya nak share cara saya buat cili jeruk. Alhamdulilah kini dah jumpa cara yang betul buat jeruk cili padi. Hasilnya cili akan tahan lama dan tak berkulat.

Kemudian masukkan kangkung yang dicuci bersih. Selalukan kalau kita blend cili kering simpan dalam peti ais tak sampai seminggu ia dah masam dan naik kulat putih kan.


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat Meat Jerky Sambal Sauce Cooking


Petua Supaya Cili Kisar Tahan Lama Tidak Berkulat Sebulan Lebih Pun Masih Elok Daily Makan


Cara Simpan Cili Kisar Tahan Sebulan Bawang Kisar Sehingga 2 Minggu Mingguan Wanita Cooking Cooking Tips Food


Petua Buat Stok Cili Kisar Supaya Tahan Lama 3 Bulan Pun Tak Berkulat Myresipi

No comments for "Cara Nak Buat Cili Blend Tahan Lama"